Gezondheid

Alcoholvrije wijn: voedingsvoordelen uitgelegd door een diëtist

Alcoholvrije wijn: laag in suiker, calorieën en koolhydraten? Damien Pauquet, diëtist en sportdiëtist legt het allemaal uit!

Damien Pauquet - Vintense - Nutrition et vin sans alcool

Om meer te weten te komen over de voedingswaarde van alcoholvrije dranken, en in het bijzonder alcoholvrije wijn, ontmoette het Vintense-team Damien Pauquet, diëtist en sportdiëtist. We maakten van de gelegenheid gebruik om hem enkele vragen te stellen over onze producten.

Onze vragen aan Damien Pauquet

Wat zijn de gevaren van alcoholische dranken voor consumenten?

Alcohol is een giftige molecule voor onze vitale organen, met name de lever, nieren, hersenen en het hart. Het is zowel verzurend als ontstekingsbevorderend. Regelmatig en in grote hoeveelheden geconsumeerd, kunnen alcoholhoudende dranken leiden tot de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en kanker.

Wat zijn de voordelen van alcoholvrije wijn, zowel qua voedingsinname als qua genot?

Alcoholvrije wijn wordt beschouwd als een gezonde drank, omdat het veel van de voordelen van druivensap bevat. Druiven zijn rijk aan vitaminen, mineralen en sporenelementen en hebben een aanzienlijk antioxidantpotentieel. Het bevat met name anthocyanen, die energie, immuniteit en de gezondheid van de huid verbeteren, beschermen tegen hart- en vaatziekten en kanker, en het cholesterolgehalte in het bloed verlagen.

Alcoholvrije wijn is een interessant alternatief voor traditionele alcoholische dranken en biedt een goed compromis tussen plezier en gezondheid. Hoewel water nog steeds de gezondste drank voor het lichaam is, kun je met alcoholvrije wijn de geneugten van de avond afwisselen en genieten van een drankje met een aangename smaak. Het kan gedronken worden door een breder deel van de bevolking, waaronder zwangere vrouwen, kwetsbare mensen en ouderen, evenals mensen die medicijnen gebruiken. Bovendien kan alcoholvrije wijn worden gedronken voordat je gaat autorijden, waardoor het een veilig alternatief is voor alcoholische dranken.

Wat zijn de kenmerken van alcoholvrije wijn in termen van calorieën en koolhydraten?

Alcoholvrije wijn heeft het voordeel dat het minder belastend is voor het lichaam dan traditionele wijn, omdat het gemiddeld 70% minder calorieën bevat (30% voor mocktails). Een 750 ml fles alcoholvrije wijn bevat 175 kcal, vergeleken met 580 kcal voor traditionele wijn. Het is dus geen calorievrije wijn en het is belangrijk om op je consumptie te letten om niet aan te komen.

Alcoholvrije wijn bevat ook iets meer koolhydraten dan traditionele wijn (5 gram per 100 ml, vergeleken met 3 gram), voornamelijk in de vorm van fructose, dat een lagere glycemische index heeft dan glucose. Als een van de zoetste vruchten zijn druiven verantwoordelijk voor dit hoge suikergehalte. Als de druif echter rijp wordt geoogst, zijn glucose en fructose in vergelijkbare hoeveelheden aanwezig, terwijl een overrijpe druif een hoger fructosegehalte heeft.

Bevat alcoholvrije wijn stoffen die schadelijk kunnen zijn voor het lichaam?

Alcoholvrije wijn kan toevoegingen bevatten om de conservering, smaak of kleur te verbeteren. Sulfieten, aanwezig in sommige alcoholvrije wijnen, kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken bij overmatige consumptie. De aanwezigheid van additieven vormt echter geen echt gevaar voor de menselijke gezondheid. Het is duidelijk dat overmatige consumptie van alcoholvrije wijn kan leiden tot gewichtstoename en bloedsuikeraandoeningen, zoals diabetes, kan verergeren. Alcoholvrije wijn kan ook tandbederf bevorderen.

Is het drinken van alcoholvrije wijn gevaarlijk voor mensen met ziekten zoals diabetes?

Mensen met pre-diabetes, type 1 diabetes of type 2 diabetes moeten voorzichtig zijn met het drinken van alcoholvrije wijn vanwege het suikergehalte, dat hyperglykemie kan veroorzaken (ook al is het drie keer minder zoet dan frisdrank). Het is raadzaam om de consumptie van alcoholvrije wijn te beperken en bij voorkeur te drinken bij een maaltijd of tussendoortje met vet voedsel (fruit, kaas), eiwit voedsel (eieren, vlees, vis) of vezelrijk voedsel (groenten, brood, granen) om de glykemische index te verlagen en de insulineproductie te verminderen. De consumptie van alcoholvrije wijn is echter niet verboden voor mensen die medicijnen gebruiken of aan andere chronische ziekten lijden, behalve in gevallen van alvleesklier- of nierkanker.

Mogen zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven alcoholvrije wijn drinken?

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, zijn er geen bijzondere contra-indicaties, behalve dat je op je hoede moet zijn voor de mogelijke aanwezigheid van sulfieten in alcoholvrije wijn, vooral als de pasgeboren baby last heeft van ernstige reflux. In het geval van zwangerschapsdiabetes of overmatige gewichtstoename bij zwangere vrouwen moet de consumptie van alcoholvrije wijn worden beperkt, maar niet noodzakelijkerwijs geëlimineerd.

Hoe past alcoholvrije wijn in een evenwichtig, gezond dieet?

Ik zou geneigd zijn om te zeggen 10 glazen per week om 3 redenen. Ten eerste om de wekelijkse consumptie van totale suikers niet te overdrijven en gewichtstoename te beperken. Ten tweede moet water naar mijn mening de nummer 1 en enige essentiële drank blijven. En ten slotte om te voldoen aan de WHO-normen voor alcoholconsumptie. Het verschil is dat je net zo goed elke dag een beetje alcoholvrije wijn kunt drinken, in tegenstelling tot het belang om minstens twee dagen helemaal geen alcohol te drinken als je alcoholische wijn drinkt.

Hier zijn mijn 5 aanbevelingen om gezond te blijven terwijl je alcoholvrije wijn drinkt:

  1. Beperk jezelf tot tussen de 4 en 10 glazen per week.
  2. Kies alcoholvrije wijn ’s avonds in plaats van overdag, bijvoorbeeld als aperitief of bij de maaltijd.
  3. Drink een of twee glazen water tussen elk glas alcoholvrije wijn.
  4. Doe minstens 3 uur per week aan lichaamsbeweging.
  5. Beperk je inname van zetmeelrijk voedsel en snoep als je alcoholvrije wijn drinkt, om je totale inname van koolhydraten te verminderen en zo gewichtstoename te voorkomen.

Zou je Vintense aanbevelen als een goed alternatief voor alcoholische dranken?

Ja, absoluut! Vintense biedt een assortiment kwaliteitsproducten die compleet, gezond, natuurlijk en rijk aan micronutriënten zijn. Met de alcoholvrije wijnen van Vintense kun je genieten terwijl je zorgt voor je gezondheid en, in mindere mate, je figuur. Persoonlijk, als voedingsdeskundige, raad ik vooral het Vintense-assortiment van stille en mousserende wijnen (zowel wit als rood) aan. Maar met Vintense mocktails, die gemiddeld 30% minder calorieën bevatten dan in de handel verkrijgbare frisdranken of vruchtensappen, kun je ook genieten van een heerlijke alcoholvrije cocktail en een leuke tijd hebben zonder je er schuldig over te voelen!

Wie is Damien Pauquet?

Damien Pauquet is ongetwijfeld een van de bekendste Belgische diëtisten en sportdiëtisten. Dankzij zijn carrière is hij een sleutelfiguur geworden op het gebied van sportvoeding in België. Damien Pauquet komt uit Verviers en studeerde aan de Sorbonne-universiteit in Parijs (Pitié-Salpêtrière) en de Katholieke Universiteit Leuven. Vandaag de dag heeft hij veel in zijn mars: docent, voedingsdeskundige, coach en voedingsconsulent. Hij is de officiële voedingsdeskundige van voetbalclub Standard de Liège (sinds 2007) en Royal Football Club de Seraing (sinds 2020), die beide in de nationale eerste klasse spelen.

Damien Pauquet doceert voeding aan de Katholieke Universiteit Leuven en de Universiteit van Luik en werkt regelmatig samen met de Franstalige atletiek-, triatlon- en handisportbonden. Zijn expertise op dit gebied heeft er ook toe geleid dat hij samenwerkt met tenniskampioene Justine Henin en de organisatoren van de marathon van Parijs.

Blason Vintense